Φως ... περισσότερο φως!

Επιμορφωτική Διημερίδα για εκπαιδευτικούς Β/θμιας όλων των ειδικοτήτων
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
27-28 Φεβρουαρίου 2015

Ψηφιακό αποθετήριο διδακτικού/εκπαιδευτικού υλικού

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

"Ἐγώ εἰμι τό φῶς τοῦ κόσμου ..." (Διδακτική πρόταση), Παρασκευή Τσιώρη

Η θεολόγος-φιλόλογος Παρασκευή Τσιώρη μας παρουσίασε τη διδακτική της πρόταση για τη μελέτη του φωτός με ψηφιακά εργαλεία στη Βίβλο και σε έργα τέχνης θρησκευτικού περιεχομένου.


Περίληψη διδακτικής πρότασης


Το θεωρητικό πλαίσιο της συγκεκριμένης πρότασης στηρίχτηκε στα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία μελέτης της Βίβλου. Οι ομάδες εργασίας των μαθητών είχαν ως αφετηρία τα κείμενα και σχετικά έργα τέχνης προκειμένου να μελετήσουν την παρουσία του φωτός, την έλλειψή του, να κατανοήσουν τους σχετικούς συμβολισμούς και να συντάξουν εργασίες, που παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια του τμήματος, στις οποίες αξιοποίησαν στα πλαίσια του εφικτού τη δημιουργικότητά τους.

Πιο συγκεκριμένα στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός παρουσιάζεται ως ο δημιουργός του φωτός. Η θεία παρουσία προκαλεί στον άνθρωπο την εντύπωση ενός εκθαμβωτικού φωτός. Το φως των θεοφανειών υπενθυμίζει την προστατευτική θεϊκή παρουσία. Παρουσιάζει το μεγαλείο ενός Θεού που έχει γίνει οικείος και κάνει αισθητές τις θεϊκές ιδιότητες.

Στην Καινή Διαθήκη ο Ιησούς αποκαλύπτεται ως φως του κόσμου κυρίως με τις πράξεις και με τα λόγια του. Γύρω από τον Ιησού εκτυλίσσεται μια σύγκρουση του φωτός με το σκοτάδι. Ό,τι είναι φως προέρχεται από εκείνον, από τη δημιουργία του φυσικού φωτός την πρώτη ημέρα της δημιουργίας ως το φωτισμό της καρδιάς μας από το φως του Χριστού. Ό,τι μένει ξένο προς αυτό το φως ανήκει στο χώρο του σκότους: το σκότος της νύχτας, το σκότος του θανάτου και το σκότος του σατανά. Οι άνθρωποι διαχωρίζονται για τον Ιησού - Φως σε αυτούς που πράττουν το κακό  και αποφεύγουν το φως για να μη φανερωθούν τα έργα τους και σ’ εκείνους  που ενεργούν «εν αληθεία», κι έρχονται προς το φως και πιστεύουν στο φως για να γίνουν υιοί φωτός. Στα πλαίσια της ηθικής «καρπός φωτός» είναι κάθε τι δίκαιο και αληθινό. Στα άκαρπα έργα του σκότους περιλαμβάνεται κάθε είδους αμάρτημα και η έλλειψη έμπρακτης αγάπης. Την ημέρα του Κυρίου αναμένεται ο ερχομός του Υιού του ανθρώπου μέσα στη δόξα του προκειμένου να λάμψει ο θρίαμβος του Θεού. Αυτό το μελλοντικό γεγονός επιδρά από τώρα και προσδιορίζει τη ζωή του πιστού.

Αναλυτικά η διδακτική πρόταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου